Faktory ovlivňující čtenářství českých a amerických žáků 4. ročníku primární školy: mezinárodní studie - Sýkorová, Pavla (2016)
Disertační práce se zaměřuje na popis a analýzu faktorů, které ovlivňují čtenářství žáků 4. ročníku primární školy v Brně a v Haywardu (Kalifornie, Spojené státy americké). Teoretická část práce je věnována ukotvení problematiky, a to hned z několika hledisek: (a) literárně-historického, (b) literárně-teoretického, (c) didaktického a (d) obecně pedagogického. Představujeme vývoj literárního vzdělávání (včetně jeho průniků do výuky čtení) primární školy jak u nás, tak i ve Spojených státech amerických. Dále definujeme pojmy: funkční gramotnost, čtenářská gramotnost a literární gramotnost. Snažíme se postihnout jejich hierarchii, ale zároveň si všímat, jak se mezi sebou jednotlivé gramotnosti prolínají a navzájem se ovlivňují. V další kapitole se zabýváme představením českého kurikula: Rámcového vzdělávacího programu a amerického kurikulárního dokumentu Standardy společného základu. V případě amerického kurikula si klademe za cíl představit jeho koncepci a obsah, především pro výuku angl