Diabetes mellitus a orální zdraví: klinické, mikrobiologické a genetické faktory ovlivňující vznik a rozvoj parodontitidy u diabetiků - Poskerová, Hana; Fassmann, Antonín, 1943-2025; Masarykova univerzita. Stomatologická klinika (2016)
Úvod. Diabetes mellitus a parodontitis jsou chronická zánětlivá onemocnění s vysokou prevalencí, která mají některé společné znaky a mohou se vzájemně ovlivňovat. Diabetes snižuje rezistenci parodontálních tkání a usnadňuje jejich poškození mikroorganizmy, má vliv i na tvrdé zubní tkáně a ústní sliznice. Parodontitis naopak může přispět k rozvoji systémových známek zánětu a být rizikovým faktorem inzulinové rezistence. Cílem studie bylo vyšetřit stav chrupu a parodontu u českých pacientů a přispět k poznání genetických rizikových faktorů obou chorob. Metody. Vyšetřili jsme a vzájemně porovnali tři skupiny osob: diabetiky 1. typu (DM1), diabetiky 2. typu (DM2) a osoby bez diabetu (BezDM). U účastníků studie jsme provedli vyšetření klinické (indexy KPE, PI, GI, počet extrahovaných zubů, přítomnost zubních náhrad, HPCH, GR, CAL), rentgenologické, mikrobiální (test StomaGene®) a dále jsme se zaměřili na analýzu polymorfizmů v genech pro IL-1, IL-6, IL-8, IL-17 a ApoE. Pro zpracování a statistickou analýzu dat byly použity programy Microsoft Excel 2007 a IBM SPSS Statistika 23.
Introduction. Diabetes mellitus and periodontitis are chronic inflammatory diseases with high prevalence. Both conditions possess some common traits and can mutually affect each other. Diabetes weakens resistance of the periodontal tissues, eases their damage by microorganisms, and affects hard dental tissues and oral mucosa. Periodontitis can lead to the development of systemic traits of the inflammation and be a risk factor for insulin resistance. The aim of the study was to investigate the state of teeth and periodontium in Czech patients and contribute to the identification of genetic risk factors of both diseases. Methods. We examined and mutually compared three groups of subjects: type 1 diabetic patients (DM1), type 2 diabetic patients (DM2) and subjects without diabetes mellitus. The subjects included in the study underwent clinical (KPE, PI, GI indices, number of extracted teeth, the presence of teeth replacement, HPCH, GR, CAL), radiological, microbiological (test StomaGene®) examinations and further, we focused on the analysis of polymorphisms in the IL-1, IL-6, IL-8, IL-17 and ApoE genes. Statistical analysis of data was performed using Microsoft Excel 2007 and IBM SPSS Statistics 23.
Vedoucí práce: Antonín Fassmann
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: komplikace diabetu; parodontitida -- genetika; parodontitida -- patologie; polymorfismus genetický; Diabetes Complications; Periodontitis; Polymorphism, Genetic; disertace; dissertations