Diabetes mellitus a orální zdraví: klinické, mikrobiologické a genetické faktory ovlivňující vznik a rozvoj parodontitidy u diabetiků - Poskerová, Hana (2016)
Úvod. Diabetes mellitus a parodontitis jsou chronická zánětlivá onemocnění s vysokou prevalencí, která mají některé společné znaky a mohou se vzájemně ovlivňovat. Diabetes snižuje rezistenci parodontálních tkání a usnadňuje jejich poškození mikroorganizmy, má vliv i na tvrdé zubní tkáně a ústní sliznice. Parodontitis naopak může přispět k rozvoji systémových známek zánětu a být rizikovým faktorem inzulinové rezistence. Cílem studie bylo vyšetřit stav chrupu a parodontu u českých pacientů a přispět k poznání genetických rizikových faktorů obou chorob. Metody. Vyšetřili jsme a vzájemně porovnali tři skupiny osob: diabetiky 1. typu (DM1), diabetiky 2. typu (DM2) a osoby bez diabetu (BezDM). U účastníků studie jsme provedli vyšetření klinické (indexy KPE, PI, GI, počet extrahovaných zubů, přítomnost zubních náhrad, HPCH, GR, CAL), rentgenologické, mikrobiální (test StomaGene®) a dále jsme se zaměřili na analýzu polymorfizmů v genech pro IL-1, IL-6, IL-8, IL-17 a ApoE. Pro zpracování a statistickou analýzu dat byly použity programy Microsoft Excel 2007 a IBM SPSS Statistika 23.