Predační strategie stenofágních pavouků - Líznarová, Eva (2016)
Pavouci jsou predátoři, kteří loví především hmyz a jiné členovce. Potravní nároky a predační strategie jednotlivých druhů pavouků jsou velice různorodé, což z nich dělá vhodnou modelovou skupinu pro studium potravní ekologie predátorů. Z dosavadních znalostí potravní ekologie pavouků vyplývá, že stenofágní druhy, které loví jen určitý typ kořisti, jsou vzácnější než druhy euryfágní. Nicméně u většiny druhů pavouků chybí ucelené informace o jejich potravní ekologii. V této disertační práci jsem se zabývala dosud málo prozkoumanými predačními strategiemi stenofágních druhů pavouků. Zaměřila jsem se na studium pavouků lovících mravence (myrmekofágie), termity (termitofágie) a stejnonožce (oniskofágie). U vybraných druhů jsem zkoumala jejich trofickou niku a stupeň potravní specializace pomocí analýzy kořisti v přírodě a prostřednictvím laboratorních experimentů.