Vegetation history of the Jeseníky Mts on local and regional scale - Dudová, Lydie, 1982- (2016)
Dizertační práce je zaměřena na holocénní historii vegetace v Jeseníkách. Zkoumaná oblast je nejvýchodnější evropské hercynské pohoří s přirozeným alpínským bezlesím, která vykazuje přechodné rysy k oblasti Západních Karpat. Paleoekologický výzkum byl dosud zaměřen na vrcholové polohy, zatímco oblast středních nadmořských výšek zůstává neprozkoumána. Zaměřila jsem se proto na získávání nových dat ze středních poloh, hlavně prostřednictvím pylové analýzy jako hlavní metody paleoekologického výzkumu. Kombinací nově získaných dat s již publikovanými poznatky jsem popsala, jak se vegetace během holocénu vyvíjela. Březo-borové a později lískovo-smrkové lesy s příměsí listnatých dřevin převažovaly v období raného holocénu, smíšený les se smrkem a listnatými dřevinami převládal během středního holocénu, zatímco v pozdním holocénu v krajině dominovaly smíšené bukové lesy.