Matematické modelování v energetice - Tomšík, Jan (2016)
V této rigorózní práci se věnujeme predikcím spotřeby a výroby. Popíšeme zde základní zpracování dat spotřeby, jemně se dotkneme problému sběru a validace dat spotřeby. Uvedeme několik učících algoritmů, jako jsou lineární regresní modely, neuronové sítě, regresní stromy, a metody modelování časových řad. Popsané predikční nástroje posléze aplikujeme na data spotřeby a výroby, využijeme postupů uvedených ve vědeckých článcích a především naše postupy. Výsledky jednotlivých postupů vyhodnotíme.