Vývoj právního institutu státního občanství na území dnešní České republiky - Emmert, František, 1974- (2016)
Předmětem této práce je vývoj právního institutu státního občanství na území českých zemí od jeho založení (1811) až po současnost (2016), zejména pak vývoj jeho materiálních pramenů a měnící se materiální základny v kontextu probíhajících společenských a politických změn a dlouhodobého společenského vývoje. Samozřejmě s odrazem všech těchto změn také v pozitivním právu. Součástí práce je proto také komplexní a přehledný popis vývoje právní úpravy státního občanství na území českých zemí ve vymezeném období. Práce upozorňuje na všechny zlomové změny, revize v pojetí institutu či zavádění nových instrumentů