Study of microRNA significance in renal cell carcinoma pathogenesis - Mlčochová, Hana; Slabý, Ondřej, 1981-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2016)
Světlobuněčné renální karcinomy (clear-cell renal cell carcinoma; ccRCCs) se řadí mezi geneticky velmi heterogenní skupinu onemocnění se značnými rozdíly ve své klinické manifestaci. V současné době jsou metastatické léze považovány za základní život ohrožující události v patogenezi renálního karcinomu. Důležitým procesem souvisejícím s invazivitou a metastatickým potenciálem nádoru je epiteliálně-mezenchymálni tranzice (EMT). Hlavním cílem předkládané dizertační práce bylo identifikovat integrovaný expresní profil miRNA/mRNA spojený s metastazováním a prognózou ccRCC pacientů na základě analýzy miRNA/mRNA asociovaných s procesem EMT. Pro tyto účely byla studována kohorta 230 pacientů s ccRCC, která byla následně rozdělena do tří nezávislých skupin; explorační, trénovací a validační. Na základě studia markerů EMT (epiteliální markery: CDH1, CK18, CK19; mezenchymální markery: VIM, S100A4) byly nádory rozděleny do skupiny EMT+ a EMT-. Pomocí vysokokapacitního expresního profilování miRNA
Clear-cell renal cell carcinomas (ccRCCs) are genetically heterogeneous tumors presenting diverse clinical courses. Nowadays, metastatic lesions are considered as the basic life-threatening events in RCC pathogenesis. An important process with regards to tumor cell invasiveness and metastatic capacity is epithelial-mesenchymal transition (EMT). The aim of this study was to identify an integrated miRNA/mRNA signature associated with metastasis and prognosis in ccRCC through targeted approach based on analysis of miRNAs/mRNAs associated with EMT. The total number of 230 ccRCC samples was included in the study and further divided into discovery, training and validation cohorts. EMT markers (epithelial markers: CDH1, CK18, CK19; mesenchymal markers: VIM, S100A4) were evaluated in ccRCC samples, which were further grouped accordingly to EMT status into EMT+ and EMT- cohorts. By use of large-scale miRNA/mRNA expression profiling we identified miRNAs/mRNAs with significantly different express
Vedoucí práce: Ondřej Slabý
Součástí příloh je šest separátních publikací
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: epiteliálně-mezenchymální tranzice (EMT); karcinogeneze; karcinom z renálních buněk; metastázy nádorů; miRNA (nukleová kyselina); patogeneze; carcinogenesis; epithelial-mesenchymal transition (EMT); microRNA; neoplasm metastasis; pathogenesis; Carcinoma, Renal Cell; disertace; dissertations