Study of microRNA significance in renal cell carcinoma pathogenesis - Mlčochová, Hana (2016)
Světlobuněčné renální karcinomy (clear-cell renal cell carcinoma; ccRCCs) se řadí mezi geneticky velmi heterogenní skupinu onemocnění se značnými rozdíly ve své klinické manifestaci. V současné době jsou metastatické léze považovány za základní život ohrožující události v patogenezi renálního karcinomu. Důležitým procesem souvisejícím s invazivitou a metastatickým potenciálem nádoru je epiteliálně-mezenchymálni tranzice (EMT). Hlavním cílem předkládané dizertační práce bylo identifikovat integrovaný expresní profil miRNA/mRNA spojený s metastazováním a prognózou ccRCC pacientů na základě analýzy miRNA/mRNA asociovaných s procesem EMT. Pro tyto účely byla studována kohorta 230 pacientů s ccRCC, která byla následně rozdělena do tří nezávislých skupin; explorační, trénovací a validační. Na základě studia markerů EMT (epiteliální markery: CDH1, CK18, CK19; mezenchymální markery: VIM, S100A4) byly nádory rozděleny do skupiny EMT+ a EMT-. Pomocí vysokokapacitního expresního profilování miRNA