Genetické aspekty hydrotermálních procesů ve slezské a podslezské jednotce Vnějších Západních Karpat - Urubek, Tomáš (2016)
Hlavním cílem předkládané disertační práce bylo komplexně popsat vývoj hydrotermálních fluid ve slezské a podslezské jednotce Vnějších Západních Karpat. Minerální asociace byly studovány za použití těchto metod: mikrotermometrie a analýza výluhů fluidních inkluzí, studium stabilních izotopů (O, C, H a S) a stopových prvků v hydrotermální fázi, analýza minerálů na elektronové mikrosondě, polarizační mikroskopie, katodová a UV-fluorescence. Studované projevy hydrotermální mineralizace se váží ve slezské jednotce zejména na magmatické horniny těšínitové asociace asociované s jílovci těšínsko-hradišťského souvrství a v podslezské jednoce byl jejich výskyt zjištěn zejména ve vápnitých jílovcích frýdeckého a frýdlantského souvrství. Hydrotermální mineralizace byla na základě jejich vzniku rozdělena do jednotlivých genetických typů (postmagmatická, diagenetická, syntektonická, posttektonická).