Sledování echokardiografických parametrů u pacientů s hypertrofickou kardiomyopatií - Honěk, Tomáš, 1950- (2016)
Úvod Hypertrofická kardiomyopatie (HKMP) je onemocnění charakterizované ztluštěním stěn nedilatované levé komory srdeční bez přítomnosti vyvolávajících hemodynamických příčin. Na základě přítomnosti nitrokomorové obstrukce rozeznáváme obstrukční a neobstrukční typ HKMP. Podle přítomnosti a závažnosti symptomů volíme určitý terapeutický přístup: konzervativní (režimová opatření a farmakologická léčba) nebo invazivní, což v našich podmínkách představuje především alkoholovou septální ablaci (ASA). Cíle a metodika Cílem práce bylo porovnat vývoj echokardiografických parametrů a funkčního stavu v jednoletém, tříletém a pětiletém období u nemocných s HKMP. Soubor zahrnul celkem 121 nemocných rozdělených do tří skupin; první skupinu tvořili nemocní s neobstrukčním typem HKMP (n = 38), druhou skupinu nemocní s přítomností významné obstrukce léčení konzervativně (n = 45) a třetí skupinu nemocní s obstrukčním typem HKMP léčení ASA (n = 38). Dalším cílem bylo zhodnotit vztah intraprocedurálního poklesu gradientu ve výtokovém traktu levé komory (LVOTG) měřeného intenzivně v průběhu ASA na další vývoj klinických a echokardiografických parametrů.