Human-Wildlife Conflict: Analysis of factors involved in wildlife attacks on human in and around Chitwan National Park, Nepal - Silwal, Thakur (2016)
Útoky volně žijících živočichů na lidi v chráněné přírodní oblasti a v jejím okolí, kde lidé a volně žijící zvířata sdílejí tytéž zdroje, je jednou z hlavních výzev ochrany přírody při získávání efektivní veřejné podpory. Tato studie byla navržena tak, aby pomohla překonat dlouho pociťovanou mezeru v identifikaci faktorů podílejících se konfliktu mezi lidmi a-volně žijícími živočichy. Opírá se zejména o komplexní analýzu registrovaných útoků volně žijících živočichů na osoby během let 2003-2013 v Národní parku Chitwan a jeho okolí. Jde o první vyhlášenou chráněnou přírodní oblast v Nepálu, Tato studie použila údaje shromážděné z různých zdrojů, průzkumů míst incidentů, diskuse se zainteresovanými subjekty, rozhovory s klíčovými informátory a dotazníkové šetření mezi obětmi a/nebo jejich příbuznými. Výsledky ukázaly, že útoky divoké zvěře významně korelují s řadou faktorů.