Vývoj plazmidů - interakce plazmidů rezistence a virulence u Salmonella enterica - Kubasová, Tereza (2016)
Pro šíření antibiotické rezistence má důležitý význam především horizontální přenos genů rezistence na plazmidech. V současné době jsou u patogenních bakterií stále častěji nalézány vysokomolekulární plazmidy nesoucí geny rezistence k antibiotikům či jiným inhibitorům růstu. Navíc u plazmidů rezistence dochází také k interakcím s jinými plazmidy, které zodpovídají a/nebo zvyšují virulenci bakteriálního kmene k hostiteli. V této práci jsem se proto zaměřila na oba tyto jevy. V první části práce jsme stanovili kompletní nukleotidovou sekvenci plazmidu p9134 a jeho dvou variant p9134dT a p9134dAT, které spontánně ztratily, buď rezistenci k tetracyklinu, nebo k tetracyklinu a ampicilinu. Plazmidy dosahovaly velikosti 133 802 bp, 127 291 bp a 109 512 bp. Jejich základní struktura byla podobná ostatním plazmidům IncI skupiny. U plazmidu p9134 se potvrdila přítomnost genů rezistence k ampicilinu (blaTEM), chloramfenikolu (catA1), streptomycinu (strA, strB), tetracyklinu (tetA (A)) a gentamyci