Praktické problémy čerpání dotací se zaměřením na kontrolu, postih a obranu příjemce dotace - Matušková, Tereza (2016)
Tato rigorózní práce se zabývá problémy, jimž v praxi čelí příjemci v procesu čerpání dotací. Upozorňuje na komplikace při rozhodování o přiznání dotace, nepřehlednost a množství povinností příjemce, jakož i na složitost systému kontroly. Jádro práce tvoří postihy příjemce a možnosti jeho obrany v případě zjištění pochybení. V mezerovité právní úpravě i nejednotné rozhodovací praxi týkající se pozastavení výplaty dotace a odvodů za porušení rozpočtové kázně hledá cestu de lege lata i de lege ferenda, jak příjemcům dotací poskytnout právní jistotu a náležitou soudní ochranu.