Právní a ekonomické aspekty makroobezřetnostní regulace v ČR - Schweigl, Johan, 1981- (2016)
Autor se ve své práci zaměřil na relativně novou problematiku makroobezřetnostní regulace. V rámci celé své práce využívá multidisciplinární přístup, kdy vedle představování příslušných právních norem makroobezřetnostní regulace vysvětluje i jejich účel a ekonomickou podstatu. Ve své práci autor nejprve tedy vysvětlil účel této regulace a základní pojmy spojené s makroobezřetnostním přístupem, jako např. procykličnost, systémové riziko, apod. Dále autor vymezil existující i potenciální nástroje makroobezřetnostní regulace a dohledu, aby se mohl následně věnovat svému hlavnímu cíli, jímž je zmapování a vysvětlení konkrétních makroobezřetnostních opatření ČNB.