Intraoperační fluorescence s použitím kyseliny 5-aminolevulinové u pacientů s high grade gliomy mozku. Její vliv na radikalitu resekce gliomů v korelaci s histologickými a zobrazovacími metodami - Krčík, Tomáš (2016)
Cílem této práce bylo zkoumat vztah mezi intenzitou intraoperační fluorescence tkáně a histopatologickým nálezem u pacientů s glioblastomem. Všimli jsme si, že v operačním poli během fluorescencí navigované resekce glioblastomu můžeme rozlišit tři úrovně intenzity fluorescence: 1. červená, silně intenzivní fluorescence; 2. růžová, slabě intenzivní fluorescence; 3. tkáň bez fluorescence. Provedli jsme prospektivní studii u 13 pacientů s glioblastomem, kteří byli operováni s použitím fluorescence. Histologickým vyšetřením reprezentativních vzorků z jednotlivých úrovní intenzity fluorescence bylo zjištěno, že intenzita fluorescence závisí na relativním podílu nádorových buněk ve tkáni. Prokázali jsme statisticky významnou korelaci mezi intenzitou fluorescence a relativním podílem maligních buněk ve tkáni (p < 0.001), a zjistili vysokou prediktivní hodnotu fluorescence na přítomnost maligních buněk (PPV = 92%). Taktéž jsem zaznamenali, že i další histopatologické znaky malignity jsou v okr