Faktory ovlivňující profesní orientaci žáků se speciálními vzdělávacími potřebami - Jůzová, Ivana (2016)
Předkládaná disertační práce se zabývá problematikou faktorů ovlivňujících profesní orientaci žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v období přechodu mezí základní a střední školou. Výzkumné šetření prezentuje souhrnné poznatky z oblasti faktorů ovlivňujících volbu navazujícího vzdělávání v prostředí švédského a českého vzdělávacího systému. Disertační práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část práce založena na analýze tuzemské a zahraniční odborné literatury a dalších zdrojů přibližuje základní teoretická východiska práce vztahující z oblasti inkluzivního vzdělávání s důrazem na podmínky vzdělávání a předprofesní přípravu žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (žáků se specifickými poruchami učení). Vymezena jsou základní terminologická, metodologický a speciálněpedagogická východiska vztahující se ke zkoumané oblasti. Druhá část disertační práce, část empirická, je rozdělena na dva výzkumné projekty. Záměrem výzkumného projektu I byla analýza podmínek předprofesní př