Cave atmosphere dynamics and its impact on karst processes - Lang, Marek (2016)
Předložená práce byla zaměřena na ventilaci jeskyně a její vliv na jeskynní mikroklima a krasové procesy. Závislost proudění vzduchu na teplotním rozdílu mezi venkovní a jeskynní atmosférou je nelineární a je přibližně funkcí druhé odmocniny teplotního rozdílu. Monitoring ukázal systematicky vyšší hodnoty při vzestupném proudění (UAF mód ventilace, typický pro zimní období) oproti sestupnému proudění (DAF mód ventilace, typický pro letní období) při srovnatelných hnacích silách. Hlavním důvodem je nelineární závislost hustoty vzduchu na teplotě. U jeskyní s U-geometrií je tento efekt umocněný díky zpětné vazbě mezi venkovní teplotou a hnacími silami proudění vzduchu. Zatímco během UAF módu je tato vazba pozitivní, během DAF módu je negativní. Naopak, u přímých jeskyní se projevuje pouze negativní zpětná vazba nezávisle na ventilačním módu.