Teorie fotografie v kontextu vizuální kultury: Otázka estetického hodnocení - Kundračíková, Barbora, 1986- (2016)
Disertační práce se zabývá problémem estetického hodnocení fotografického obrazu. Soustředí se zejména na doménu současné analytické estetiky, reflektuje však také postuláty obecné teorie fotografie, jež zahrnují metody dějin umění, vizuálních studií, respektive kulturní historie. Pokouší se přitom vyrovnat jak s interdicsiplinárními nesoulady, tak s řadou intuitivních předpokladů či řešení. I přes pádnost některých námitek se pokouší prokázat, že estetický zájem o fotografii možný je, a to sice z dvojího důvodu: jejích kognitivních a - především - expresivních kvalit