Molekulární mechanismy zinečnatých iontů u karcinomu prostaty - Gumulec, Jaromír, 1963- (2016)
Prostatická tkáň je charakteristická a unikátní svým vztahem k zinku. Fyziologicky do-chází k vysoké míře akumulace tohoto kovu. Naopak, u nádorové tkáně dochází již od prvních stádií kancerogeneze k výraznému snížení koncentrace intracelulárního zinku. Cílem dizertační práce bylo nalézt odpověď na otázku, souvisí-li dysregulace zinečnatých iontů s pokročilostí onemocnění karcinomu prostaty a jakými mechanismy je tak činěno. Byl použit následující biologický materiál: prostatické buněčné linie, vzorky sér paci-entů s karcinomy. Byl využit MTT test a analýza buněčného růstu v reálném čase. Exprese genů byla analyzována pomocí real-time PCR a s využitím metod založených na imunodetekci. Na vícestupňovém modelu in vitro bylo prokázáno, že metastatické nádory vykazují nebývale vysokou mírou senzitivity k zinečnatým iontům.