Dozor státního zastupitelství nad dodržováním právních předpisů v místech, kde se vykonává vazba, trest odnětí svobody, zabezpečovací detence a ochranná nebo ústavní výchova - Crha, Lumír (2016)
V práci shrnuji jak své poznatky o dozoru nad detencí z let 2007 až 2012, tak i své názory na některé obecnější otázky spjaté s tímto dozorem. Popisuji souvislost dozoru nad věznicemi s principem ultima ratio a s naplňováním účelu trestu. Uvádím počty osob ve věznicích v tuzemsku i zahraničí a odůvodňuji svou skepsi ohledně brzkého poklesu těchto počtů v České republice. Dozor nad detencí porovnávám s dozorem nad zákonností v přípravném řízení trestním se závěrem, že pouze dozor nad detencí je plnohodnotným dozorem. Všímám si rovněž mezinárodních dokumentů týkajících se výkonu detence a významných rozsudků Evropského soudu pro lidská práva. Závěrem uvádím základní principy, na nichž by měl být dozor nad detencí založen.