Možnosti prieskumu rozhodcovských nálezov v medzinárodnom práve verejnom - Cisár, Ivan (2016)
Účelom medzinárodnej arbitráže je poskytnúť spôsob riešenia sporov medzi členmi medzinárodného spoločenstva. Výsledkom medzinárodnej arbitráže má byť nález, ktorý má obsahovať konečnú úpravu práv a povinností strán sporu. Konečnosť nálezu a s ním spojená prekážka veci rozhodnutej má zabezpečiť následnú stabilitu takto upravených vzťahov. Výsledkom ich aplikácie by mala byť jednoinštančnosť medzinárodnej arbitráže. Princíp konečnosti ale nie je absolútny. Medzinárodné právo verené upravuje možnosti, akými môžu byť prípadné nedostatky nálezu odstránené. Subjekty medzinárodného práva ich môžu využiť za účelom prieskumu arbitrážnych nálezov. Prelomenie princípu konečnosti tak otvára priestor smerom k dvoj (prípadne i viac) inštančnému systému medzinárodnej arbitráže. Predmetom tejto práce sú možnosti prieskumu arbitrážnych nálezov tak, ako sú v súčasnosti upravené medzinárodným právom. V prvej kapitole je analyzovaný princíp konečnosti ako základný východiskový bod úvah. Spolu s ním je analyzovaná aj prekážka veci rozhodnutej ako dôsledok a spôsob zabezpečenia realizácie princípu konečnosti. Keďže princíp konečnosti nie je definitívny, je dôležité stanoviť, ktoré orgány sú oprávnené posudzovať otázky jeho možného prelomenia. Tejto problematike sa obecne venuje druhá kapitola. Kapitoly 3. až 6. sa zaoberajú jednotlivými možnosťami prieskumu rozhodcovských nálezov rozoznávanými medzinárodným právom (oprava chyby, interpretácia, obnova konania a zrušenie nálezu). Predmetom týchto kapitol je zakotvenie v medzinárodnom práve, podmienky realizácie a rozsahom aplikácie týchto možností, ktorým umožňujú prelomenie princípu konečnosti nálezov.