MAGE (Melanoma-associated AntiGEn) proteiny : kofaktory buněčných procesů - Bozděchová, Lucie, 1984- (2016)
SMC (Structural maintenance of chormosome) komplexy jsou konzervované napříč všemi organizmy a podílejí se na organizaci a kompaktnosti chromozomů. Jsou složené z SMC proteinů a tzv. non-Smc podjednotek. Jeden z těchto komplexů, Smc5/6, obsahuje proteiny Nse1, Nse3 a Nse4, které tvoří těsný subkomplex. Savčím orthologem proteinu Nse3 je MAGEG1, člen rodiny MAGE (Melanoma-associated antigen) proteinů. MAGE proteiny tvoří vysoce konzervovanou rodinu proteinů, jejichž společným rysem je přítomnost MAGE homologní domény (MHD). U placentálních savců došlo k velkému rozvoji této rodiny, zatímco u ostatních eukaryot najdeme pouze jediného zástupce, Nse3/MAGEG1. Na základě jejich specifické exprese a sekvenční konzervovanosti MHD domény můžeme savčí MAGE proteiny rozdělit do dvou podskupin: MAGE typ I (MAGE A, B, C) zahrnuje proteiny specificky exprimované v nádorových buňkách, dále v placentě, varlatech a embryích. Tato skupina proteinů je intenzivně zkoumána díky jejich velkému potenciálu v protinádorové imunoterapii.