Od Československé národní demokracie k Národnímu sjednocení - Mařica, Jan, 1985- (2016)
Disertační práce s názvem Od Československé národní demokracie k Národnímu sjednocení se zabývá prvorepublikovou politickou stranou Československou národní demokracií. Ta se v roce 1935 sloučila s dalšími politickými subjekty v koncentrační stranu Národní sjednocení. Levicí a zejména komunistickou byla tato strana označována jako krajně pravicová a až fašizující. V době komunistické totality bylo toto tvrzení ideologickými frázemi pouze utvrzováno. Národní demokracie byla považována za stranu silně reakční a profašistickou, kterou měla ovládat Živnostenská banka a agrární strana. Seriozní badatelský výzkum, který by mohl dojít k jiným závěrům, nemohl být ani do pádu totality učiněn. Předložená práce se zabývá kontakty národní demokracie s pravicově okrajovými politickými subjekty, zejména s fašisty. Výzkum se zabývá otázkou, jestli byla samotná strana profašistická, případně jestli udržela svůj demokratický základ. Zkoumány jsou i rozhodující vlivy a mechanismy na určování stranické p