Binokulární korekce u osob s centrálním postižením sítnice - Skrbek, Matěj, 1984-; Synek, Svatopluk, 1951-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2016)
Záměr: Patologie centrální krajiny obvykle vedou k závažnému postižení celé řady zrakových funkcí. Kromě zpravidla nerovnoměrného poklesu centrální zrakové ostrosti a kontrastní senzitivity dochází ke zhoršení stability fixace a redukci binokulární sumace zrakové ostrosti a kontrastní senzitivity. Původní foveola ztrácí funkci referenční pozice pro řízení motorického systému oka a její místo přebírají nově vznikající preferované body. Stav, který vzdáleně připomíná rozvoj fixační disparity, má negativní vliv na binokulární zrakový výkon, který může být dále zhoršován oslabenou schopností centrální fúze při současně se vyskytujících anomáliích binokulárního vidění (skryté a zjevné šilhání). Cílem práce je u jedinců s centrálním postižením sítnice ověřit efektivitu binokulární prizmatické korekce, zohledňující a v maximální míře korigující nepřesnosti senzomotoriky zrakového ústrojí. Metody: Výzkumu se zúčastnila skupina osob s centrálním postižením sítnice a stejný počet zdravých jedinců.
Background: Many of visual functions are usually impaired by serious retinal diseases. With different speed of progression, the point of sharpest vision is being damaged and visual acuity as well as contrast sensitivity and fixation stability declines. Instead of the damaged fovea the new preferred retinal points are arising and taking over its function as the referential position for the whole motoric system. The development of such new points of fixation can evoke condition which is similar to fixation disparity. Of course, binocular vision (e. g. binocular summation of visual acuity) is markedly deteriorated too, together with the diminished central fusion due to inequality of the both, differently affected retinal pictures. It’s obvious that former binocular vision disturbances (e. g. latent strabismus) could now become decompensated. The purpose of this study is to evaluate the efficiency of the binocular prismatic correction in patients with central retinal impairment that allows the restoration of the best possible correspondence of the preserved retinal areas.
Vedoucí práce: Svatopluk Synek
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: binokulární refrakce; binokulární vidění; prizmatická korekce; retina -- zranění; zraková ostrost; binocular refraction; prismatic correction; binocular vision; Retina; Visual Acuity; disertace; dissertations