Binokulární korekce u osob s centrálním postižením sítnice - Skrbek, Matěj, 1984- (2016)
Záměr: Patologie centrální krajiny obvykle vedou k závažnému postižení celé řady zrakových funkcí. Kromě zpravidla nerovnoměrného poklesu centrální zrakové ostrosti a kontrastní senzitivity dochází ke zhoršení stability fixace a redukci binokulární sumace zrakové ostrosti a kontrastní senzitivity. Původní foveola ztrácí funkci referenční pozice pro řízení motorického systému oka a její místo přebírají nově vznikající preferované body. Stav, který vzdáleně připomíná rozvoj fixační disparity, má negativní vliv na binokulární zrakový výkon, který může být dále zhoršován oslabenou schopností centrální fúze při současně se vyskytujících anomáliích binokulárního vidění (skryté a zjevné šilhání). Cílem práce je u jedinců s centrálním postižením sítnice ověřit efektivitu binokulární prizmatické korekce, zohledňující a v maximální míře korigující nepřesnosti senzomotoriky zrakového ústrojí. Metody: Výzkumu se zúčastnila skupina osob s centrálním postižením sítnice a stejný počet zdravých jedinců.