Populations of the ant Liometopum microcephalum (Panzer, 1798) at different spatial scales - Petráková, Lenka, 1983- (2016)
Mravenec lužní (Liometopum microcephalum) je ostrůvkovitě rozšířený od Itálie na západě po dolní tok Volhy v Rusku a západní Írán na východě, od Jižní Moravy na severu po severní Izrael na jihu. Přestože je tento arborikolní druh lokálně ekologicky významný a jeho kolonie čítají až stovky tisíc dělnic, různé aspekty jeho biologie jsou stále neznámé. Práce zahrnuje studie druhu L. microcephalum provedené na třech prostorových měřítkách: lokální situace u jedné nebo několika sousedících kolonií, v jihomoravské populaci a v rámci celého areálu druhu. U jednotlivých kolonií uvnitř jihomoravské populace byla studována velikost a tvar teritorií, vztahy s konkurenty, trofobioza se mšicemi, morfologická a genetická variabilita.