Nitro-fatty acids as potential endogenous regulators of macrophage essential physiological functions - Vereščáková, Hana, 1987-; Pekarová, Michaela, 1982-2019; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2016)
Makrofágy, dlouho žijící myeloidní buňky imunitního systému, tvoří nedílnou součást tkání organismu. Z historického hlediska jsou makrofágy známy především díky své úloze v imunitní obraně. Nicméně se ukázalo, že vykazují velikou strukturní i funkční různorodost. I když jsou všechny fyziologické funkce makrofágů nezbytné pro rychlý vznik, rozvoj i ukončení zánětlivého procesu, většina z nich, dojde-li k jejich deregulaci, může vyvolat a zprostředkovat vážné patologické stavy, jako je ateroskleróza, plicní hypertenze, astma, fibróza či nádorové onemocnění. Z toho důvodu jsou dnes makrofágy považovány za vhodné terapeutické cíle. Zánětlivé a metabolické reakce jsou spojeny se zvýšenou hladinou reaktivních metabolitů kyslíku a dusíku. Vystavení endogenních nenasycených mastných kyselin (FAs) těmto molekulám vede, mimo jiné, k produkci nitrovaných mastných kyselin (NO2-FAs). Bylo ukázáno, že prostřednictvím vratné interakce s proteiny, např. receptory, transkripčními faktory a enzymy, vyka
Macrophages are long-lived, myeloid immune cells that are strategically positioned throughout the body as essential components of mammalian tissues. They are historically known mainly for their role in host defense. Nevertheless, they exert great anatomical and functional diversity. Although all macrophage physiological functions are necessary for prompt development, progression, and resolution of inflammation, majority of them, when dysregulated, may provoke and mediate severe pathological states, such as atherosclerosis, pulmonary hypertension, asthma, fibrosis, and cancer. For this reason, macrophages are currently considered as attractive therapeutic targets. Inflammatory as well as metabolic reactions are associated with increased levels of reactive nitrogen and oxygen species. The exposure of endogenous unsaturated fatty acids (FAs) to these molecules results in generation of nitro-fatty acids (NO2-FAs), among others. NO2-FAs were shown to exhibit pleiotropic anti-inflammatory as
Vedoucí práce: Michaela Pekarová
Součástí příloh je osm separátních publikací
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: cytokiny; kyselina olejová; makrofágy; nitrovaná kyselina olejová; nitrované mastné kyseliny (nitro-MK); záněty; cytokines; inflammations; Nitro Fatty Acids (NO2-FAs); Nitro-oleic acid (OA-NO2); Macrophages; Oleic Acid; disertace; dissertations