Nitro-fatty acids as potential endogenous regulators of macrophage essential physiological functions - Vereščáková, Hana, 1987- (2016)
Makrofágy, dlouho žijící myeloidní buňky imunitního systému, tvoří nedílnou součást tkání organismu. Z historického hlediska jsou makrofágy známy především díky své úloze v imunitní obraně. Nicméně se ukázalo, že vykazují velikou strukturní i funkční různorodost. I když jsou všechny fyziologické funkce makrofágů nezbytné pro rychlý vznik, rozvoj i ukončení zánětlivého procesu, většina z nich, dojde-li k jejich deregulaci, může vyvolat a zprostředkovat vážné patologické stavy, jako je ateroskleróza, plicní hypertenze, astma, fibróza či nádorové onemocnění. Z toho důvodu jsou dnes makrofágy považovány za vhodné terapeutické cíle. Zánětlivé a metabolické reakce jsou spojeny se zvýšenou hladinou reaktivních metabolitů kyslíku a dusíku. Vystavení endogenních nenasycených mastných kyselin (FAs) těmto molekulám vede, mimo jiné, k produkci nitrovaných mastných kyselin (NO2-FAs). Bylo ukázáno, že prostřednictvím vratné interakce s proteiny, např. receptory, transkripčními faktory a enzymy, vyka