Hyaluronan based drug carrier systems - Nešporová, Kristina (2016)
Farmakoterapie je dnes natolik hojně využívána, že nás často ani nenapadne, co by na ní šlo ještě vylepšit. Přestože úspěšně pomáhá léčit řadu onemocnění, existuje stále několik nedostatků, jejichž vyřešení by mohlo zvýšit efektivitu, bezpečnost a celkovou prospěšnost farmakoterapie pro pacienta. Vývoj účinných nosičových systémů léčiv je jednou z cest, jak tohoto dosáhnout. Pro parenterální aplikace jsou preferovány lipozomální a polymerní nosičové systémy, přičemž polymerní micely jsou jedním z příkladů nosičů z druhé skupiny. Jejich hlavní výhodou je především vysoká vazebná kapacita a lepší stabilita. Polymerní micely tvořeny z amfifilních polymerů, které se ve vodném prostředí samouspořádají do nadmolekulárních útvarů. Hyaluronan (HA) je lineární polysacharid s vysokou molekulovou hmotností. Přirozeně se vyskytuje v tkáních živočichů, především v kůži, očním sklivci, chrupavce a synoviální tekutině, kde zastává zejména pasivní výplňovou a lubrikační funkci. Je schopen i aktivně re