Analýza progenitorů myelomových buněk - Všianská, Pavla, 1987- (2016)
Mnohočetný myelom (MM) je zhoubné nádorové onemocnění krve, jehož podstatou je maligní transformace B-lymfocytu (B-ly), jeho nekontrolovaná proliferace a diferenciace do patologických plazmocytů (PC), které se akumulují v kostní dřeni. Tomuto malignímu onemocnění téměř ve všech případech předchází benigní prekanceróza monoklonální gamapatie nejasného významu (MGUS). Přes veškeré pokroky ve vývoji nových léčebných postupů je MM stále velmi obtížně léčitelné onemocnění. Jednou z možných příčin relapsu onemocnění po dosažení remise je existence tzv. myelom-iniciujících buněk (MIC), vykazujících rezistenci na léčbu, schopnost sebeobnovy a potenciál pro vznik nádoru, nicméně přesný fenotyp těchto buněk nebyl doposud spolehlivě identifikován. Je zřejmé, že pro objasnění patofyziologie MM, stejně jako pro identifikaci MIC je nezbytná podrobná analýza subpopulací B-ly, jakožto prekurzorových stádií maligních PC. Disertační práce byla zaměřena na detailní analýzu subpopulací B-ly u pacientů s m