Vybrané aspekty komunikační kompetence v právním anglickém jazyce pro akademické účely - analýza potřeb - Dvořáčková, Veronika, 1975- (2016)
Disertační práce se na platformě analýzy potřeb zabývá procesem určení specifik komunikační kompetence v právním anglickém jazyce pro akademické účely (KK PAAJ) pro potřeby tvorby kurikula PAAJ jako subvariety anglického jazyka pro specifické účely (ESP). Téma disertační práce bylo vybráno s ohledem na důležitost ESP v rámci terciární úrovně vzdělávacího systému v České republice. Vzhledem ke svému zaměření na jazykové praktiky profesních či jinak specifických diskurzních komunit, využívá ESP ke zjištění komunikačních nároků, které jsou na profesionály kladeny v rámci reálných pracovních situací, právě analýzu potřeb. Význam analýzy potřeb v oblasti právního anglického jazyka (PAJ) jako variety ESP je dále potvrzen globální a lokální povahou právního vzdělávání, kdy výuka práva musí zohledňovat jak nadnárodní trendy, tak specifika místních národních řádů. Ve snaze postihnout specické aspekty profesních cílových situací na co nejširší bázi a zároveň reflektovat dichotomii jazyka jako