Reading in English as a foreign language in deaf university students - Sedláčková, Jitka, 1980-; Hanušová, Světlana, 1963-; Masarykova univerzita. Katedra anglického jazyka a literatury (2016)
Předkládaná disertační práce se zaměřuje na problematiku čtení v angličtině jako cizím jazyce u neslyšících vysokoškolských studentů. Téma bylo zkoumáno z pohledu toho, jak se jejich předchozí jazykové a čtenářské zkušenosti projevují ve čtení v cizím jazyce. Z tohoto hlediska byla zvažována specifická situace neslyšících, která zahrnuje znakový jazyk a mluvený jazyk majoritní společnosti. Čtení v angličtině jako cizím jazyce bylo dále zkoumáno zXperspektivy procesu a to z hlediska čtenářských strategií, které studenti při čtení v angličtině využívají. Dále byl popsán názor studentů na explicitní výuku čtenářských strategií jako součást vyučování anglického jazyka. V teoretické části práce byly představeny oblasti ztráty sluchu, čtení, čtení neslyšících, čtení vXdruhém či cizím jazyce a koncept čtenářských strategií a jejich rozvoje. V rámci výzkumu bylo čtení chápáno z pohledu čtení s porozuměním, tedy procesu konstrukce významu textu. Čtení v cizím jazyce navazuje na čtení v prvním
The present doctoral thesis has focused on the issue of the reading in English as a foreign language (EFL) of deaf university students. The topic was studied from the point of view of how their previous language and reading experiences are pronounced in reading in a foreign language. In this respect the specific situation of deaf learners, which involves sign language and the majority spoken language, was considered. The reading in EFL was further investigated from the point of view of the process, when the students’ usage of reading strategies was described. Finally, students’ views on EFL instruction which involved explicit reading strategy training were discussed. In the theoretical part, the areas of deafness, reading, reading of deaf persons, reading in a foreign language (reading in L2) and the concept of reading strategies and their development were introduced. In the study, reading was approached from the point of view reading comprehension, i.e. the process of construction of
Vedoucí práce: Světlana Hanušová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta, 2016
Keywords: angličtina; čtenářství; čtení; neslyšící; deaf; English language; reading; disertace; dissertations