Hodnocení dlouhodobých výsledků operačního léčení spondylogenní krční myelopatie pomocí laminoplastiky - Ryba, Luděk, 1970-; Chaloupka, Richard; Masarykova univerzita. Ortopedická klinika (2016)
Úvod Spondylogenní krční myelopatie (CSM) je nejčastější onemocnění krční míchy. Práce v klinické části zhodnotila dlouhodobé výsledky operačního řešení pomocí open door laminoplastiky. V experimentální části vliv laminoplastiky na stabilitu krční páteře a následné obnovení dvěma typy zadní stabilizace. Byly stanoveny hypotézy. Materiál a metodika Zhodnocen byl soubor 90 pacientů, 60 mužů a 30 žen, průměrný věk 62 let, operovaných v letech 2001-2011 pro CSM pomocí open door laminoplastiky. Délka sledování byla průměrně 72 měsíců. Byla hodnocena změna sagitálního profilu na bočním rentgenovém snímku, klinický nález pomocí modifikované škály japonské ortopedické společnosti (mJOA) a subjektivní hodnocení bolestí krční páteře a končetin dle visuální analogové škály (VAS). Dále sledování peroperačních a pooperačních komplikací. V experimentální části na kadaverózním vzorku krční páteře prasete domácího, celkem pět vzorků, se hodnotil moment silové dvojice na neporušené páteři a jeho změna.
Background Cervical spondylotic myelopathy (CSM) is the most common disease of the cervical spinal cord. The aim of this thesis is to evaluate the long-term results of a group of CSM patients treated by open-door laminoplasty. The experimental part evaluated the impact of laminoplasty on the stability of the cervical spine and two types of posterior spine stabilization. Hypotheses were set. Material and methods I evaluated 90 patients, 60 men and 30 women, average age, 62 years, who underwent surgery in the years between 2001 to 2011. Mean follow-up was 72 months. The main endpoints included a radiographic sagittal profile change, clinical findings using a variety of modified Japanese Orthopaedic Society (mJOA) and the subjective evaluation of neck and extremity pain according to the visual analogue scale (VAS) and further monitoring of intra- and postoperative complications. We used five cadaver specimens of the cervical spine of a domestic pig in the experimental part to assess torqu
Vedoucí práce: Richard Chaloupka
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: laminoplastika -- využití; nemoci míchy; spondylóza; Laminoplasty; Spinal Cord Diseases; Spondylosis; disertace; dissertations