Hodnocení dlouhodobých výsledků operačního léčení spondylogenní krční myelopatie pomocí laminoplastiky - Ryba, Luděk, 1970- (2016)
Úvod Spondylogenní krční myelopatie (CSM) je nejčastější onemocnění krční míchy. Práce v klinické části zhodnotila dlouhodobé výsledky operačního řešení pomocí open door laminoplastiky. V experimentální části vliv laminoplastiky na stabilitu krční páteře a následné obnovení dvěma typy zadní stabilizace. Byly stanoveny hypotézy. Materiál a metodika Zhodnocen byl soubor 90 pacientů, 60 mužů a 30 žen, průměrný věk 62 let, operovaných v letech 2001-2011 pro CSM pomocí open door laminoplastiky. Délka sledování byla průměrně 72 měsíců. Byla hodnocena změna sagitálního profilu na bočním rentgenovém snímku, klinický nález pomocí modifikované škály japonské ortopedické společnosti (mJOA) a subjektivní hodnocení bolestí krční páteře a končetin dle visuální analogové škály (VAS). Dále sledování peroperačních a pooperačních komplikací. V experimentální části na kadaverózním vzorku krční páteře prasete domácího, celkem pět vzorků, se hodnotil moment silové dvojice na neporušené páteři a jeho změna.