Validace trojrozměrného modelování v kosterní antropologii - Jurda, Mikoláš (2016)
Více než dvacet let využívají kosterní antropologové technologie pro záznam prostorových dat, které jim umožňují převést podobu kosterních pozůstatků do formy trojrozměrných digitálních modelů. Digitální kopie uchovávají trojrozměrnou podobu kosterních pozůstatků pro další výzkumy, mohou být analyzovány tradičními vizuálními a metrickými osteologickými metodami, stejně jako pokročilými postupy vázanými na virtuální prostředí. Mohou také sloužit pro tvorbu informativních a atraktivních výstupů představujících výsledky výzkumu veřejnosti. Na straně nevýhod takto širokého zapojení výpočetních technologií do kosterně-antropologické praxe je především časová náročnost některých úkonů ve srovnání s tradičními postupy a nedostatečné množství validovaných nástrojů a metod. Na poli záznamu prostorových dat se v čím dál větší míře uplatňují fotogrammetrické aplikace.