Contextual disengagement in functional sentence perspective - Stehlíková, Lenka (2016)
Tato disertační práce zkoumá vypojení z kontextu jako jeden z jevů v teorii FSP. Studuje různé typy a podtypy vypojení z kontextu na textech tří různých funkčních stylů - beletrie, odborný styl a konverzace. Popisuje charakteristické rysy jednotlivých typů vypojení a zabývá se rozdíly mezi jednotlivými styly