La cultura mexicana y norteamericana en la narrativa post-68 de Carlos Fuentes y José Agustín - Střítecký, Jan, 1986- (2016)
Mexická a severoamerická kultura se dostaly během posledních dvou století do blízkého kontaktu. Toto sousedství vyvolalo i nejednu komplikovanou situaci (např. Mexicko-americká válka mezi lety 1846-1848). První významnou intelektuální debatu o směřování latinskoamerické a severoamerické kultury otevřeli modernisté na sklonku 19. století. V dílech José Martího (1853-1895) nebo Rubéna Daría (1867-1916) pozorujeme protikladné vnímání obou kultur, které vrcholí v eseji “Ariel” (1900) od José Enrique Rodóa (1871-1917). S podobným vnímáním se v různých formách setkáváme dodnes. Tato disertační práce se zaměřuje na zobrazení mexické a severoamerické kultury v próze Carlose Fuentese (1928-2012) a Josého Agustína (1944) publikované po roce 1968. Po tzv. kulturní revoluci roku 1968 se změnil styl obou autorů, v globalizovaném světě vyvstala nová kulturní témata, která se dají shrnout do následující triády: identita - problém druhého - náboženství. Takto je strukturována i disertační práce. Jejím