Religiozita v Urkeši: Segment raného náboženstva Churritov - Sedláček, Tibor, 1983- (2016)
Urkeš, ktorý bol situovaný na území cháburského regiónu v dnešnej severovýchodnej Sýrii, patril v tejto oblasti medzi významné mestské centrá, o čom sú doklady najmä z poslednej štvrtiny 3. tisícročia pred n. l. Viaceré nálezy dokazujú, že mesto bolo churritského rázu a že tento jazykovo-etnický prvok tu zohrával veľmi významnú úlohu. Okrem toho sú doložené aj značné akkadské vplyvy. Cieľom práce je poukázať na konkrétne znaky v materiálnej kultúre, prostredníctvom ktorých je možné identifikovať religiozitu a aj na základe písomných prameňov určiť churritské prvky tejto religiozity. Podrobne sú preberané stavby, ako palác, podzemná štruktúra, platforma a chrám, ktoré boli ideologicky prepojené. V tomto prípade je možné hovoriť o tzv. chtonickom sakrálnom komplexe udržiavanom panovníckou dynastiou. Pozornosť je tiež upriamená na analýzu glyptiky a jej rôznorodé motívy s tematikou nábožensko-mytologického a politicko-ideologického charakteru, z čoho plynú viaceré závery. Vysvetliť etablo