A lexicological study of crisis management terminology - Dvořák, Jiří (2016)
Disertační práce je zaměřena na prezentaci závěrů lexikologické studie terminologie krizového managementu. Korpus krizového managementu obsahuje soubor spolehlivých autentických textů. Výběr klíčových substantiv byl založen na dvou kritériích, a to četnosti výskytu a názoru odborníků. Rozložení četnosti lemmat a jejich kombinací bylo identifikováno pomocí programu Sketch Engine, který zobrazuje přehled gramatického a kolokačního chování slov. Pozornost byla věnována různým slovním spojením, zahrnujícím volná spojení, kolokace, složeniny a jejich porovnání v různých kontextech. Rovněž byla analyzována synonyma těchto termínů. Empirický přístup and frekvenční analýza byly uplatněny ve snaze najít příklady nesprávného použití některých termínů