Konfrontační popis kultivované výslovnosti nizozemštiny a češtiny z pohledu českého mluvčího - Kostelecká, Marta, 1979- (2016)
Tato disertační práce si klade za cíl podat konfrontační popis kultivované výslovnosti nizozemštiny a češtiny z pohledu českého mluvčího na základě srovnání artikulačních bází nizozemštiny a češtiny, inventářů hlásek obou zkoumaných jazyků a zákonitostí jejich spojování. Představuje nizozemštinu v systému germánských jazyků a věnuje se problematice standardu současné nizozemštiny a existenci jejích dvou evropských standardů a jejich uplatnění a využití. V empirické části práce autorka analyzuje soubor nahrávek a zaměřuje se na míru zvládnutí vokálů a diftongů nizozemštiny českými mluvčími