Global proteome analysis of temperature perception in Arabidopsis thaliana and its cross-talk with cytokinin signaling pathway at the proteome response level - Skalák, Jan; Brzobohatý, Břetislav, 1957-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2016)
Rostliny jsou přisedlé organismy, které se nemohou v reakci na nepříznivé prostředí aktivně přesunout ze své aktuální polohy do míst s ideálnějšími podmínkami pro růst. Proto se v rostlinách vyvinul sofistikovaný systém hormonálních regulací, které umožňují účinné vypořádání se s negativními vlivy prostředí prostřednictvím vhodné odezvy rostlin, jako je aktivace antioxidačního systému, akumulace ochranných osmolytů a adaptace metabolismu. Cytokininy (CK) jsou rostlinné hormony, které hrají důležitou roli v regulaci vývoje a růstu rostlin. CK intenzívně interagují s řadou důležitých signálních drah v rostlině. Naše výsledky ukázaly propojení mezi CK a vnímáním teploty v časné fázi stresové odezvy. V další práci jsme prokázali funkci CK při teplotní odpovědi rostlin porovnáním odezvy rostlin Arabidopsis thaliana se zvýšenou hladinou CK (prostřednictvím stimulace exprese genu zapojeného do biosyntézy CK - ipt) a odpovídajícího výchozího genotypu (ekotyp Col-0).
Plants, as sessile organisms, are not able to solve problems with adverse environmental conditions by immediate and active change of location. Therefore, plants have developed sophisticated system of hormonal regulations, which enables them to cope with actual environmental conditions by stimulation of appropriate responses, such as activation of ROS scavenging mechanisms, accumulation of protective osmolytes, adaptation of metabolism to efficiently counteract the negative effects of environment, etc. Cytokinins (CK) are phytohormones which play an important role in regulation of plant growth and development as well as in stress responses. CKs exhibit intensive cross-talk with many signaling pathways in plants. In our recent work we found a link between CKs and temperature perception at the early response to heat stress and in the follow-up project we proved the CK effect using plants with increased CK levels during the temperature-stress responses.
Vedoucí práce: Břetislav Brzobohatý
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: biofyzika; proteomika; biophysics; proteomics; disertace; dissertations