Global proteome analysis of temperature perception in Arabidopsis thaliana and its cross-talk with cytokinin signaling pathway at the proteome response level - Skalák, Jan (2016)
Rostliny jsou přisedlé organismy, které se nemohou v reakci na nepříznivé prostředí aktivně přesunout ze své aktuální polohy do míst s ideálnějšími podmínkami pro růst. Proto se v rostlinách vyvinul sofistikovaný systém hormonálních regulací, které umožňují účinné vypořádání se s negativními vlivy prostředí prostřednictvím vhodné odezvy rostlin, jako je aktivace antioxidačního systému, akumulace ochranných osmolytů a adaptace metabolismu. Cytokininy (CK) jsou rostlinné hormony, které hrají důležitou roli v regulaci vývoje a růstu rostlin. CK intenzívně interagují s řadou důležitých signálních drah v rostlině. Naše výsledky ukázaly propojení mezi CK a vnímáním teploty v časné fázi stresové odezvy. V další práci jsme prokázali funkci CK při teplotní odpovědi rostlin porovnáním odezvy rostlin Arabidopsis thaliana se zvýšenou hladinou CK (prostřednictvím stimulace exprese genu zapojeného do biosyntézy CK - ipt) a odpovídajícího výchozího genotypu (ekotyp Col-0).