Strukturní vlastnosti a patologické změny DNA - Školáková, Petra, 1974- (2016)
DNA je nositelkou genetické informace a jako taková je citlivá na jakékoliv poškození, které se v případě selhání reparačních mechanismů může přenášet na další generace. Řada jejích základních funkcí, jako je replikace či vazba transkripčních faktorů, je ovlivněna primární i sekundární strukturou DNA. Vznik anomálních struktur ve významných částech chromozomů - telomerách, centromerách či promotorech genů může tyto funkce ovlivnit. Telomery chrání koncové části chromozomální DNA a jejich délka odpovídá stáří buňky. Na zkrácení telomery navazuje celá řada regulačních procesů vedoucích k poškození energetického systému buňky, apoptóze nebo naopak k aktivaci jejího prodlužování. Změny či poškození v telomerní sekvenci mohou vést k narušení celého regulačního mechanismu. Pomocí spektroskopických metod, zejména pomocí CD a UV absorpční spektroskopie, jsem studovala strukturní vlastnosti telomerní sekvence tří důležitých modelových organismů.