Regulation of gene expression and cell proliferation by AhR ligands in liver cell lines - Brenerová, Petra, 1984-; Machala, Miroslav; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2016)
Polychlorované dibenzo-p-dioxiny (PCDD) včetně 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxinu (TCDD), polychlorované dibenzofurany (PCDF) a polychlorované bifenyly (PCB) představují skupinu persistentních sloučenin v životním prostředí a jsou to nejvíce toxické polyaromatické uhlovodíky. Biologické a toxické efekty těchto sloučenin jsou zprostředkovány přes receptor pro aromatické uhlovodíky (AhR), což je ligandem aktivovaný transkripční faktor a člen rodiny basic-helix-loop-helix-PAS (bHLH-PAS) transkripčních faktorů. V cytosolu se AhR nachází volně bez ligandu v komplexu se dvěma molekulami heat-shock proteinu 90 a s alespoň jedním homologním proteinem imunofilinem. Po vazbě ligandu na AhR dochází k jeho translokaci do jádra a rozdělení cytosolového komplexu. Následně dochází k heterodimerizaci s translokátorem pro receptor aromatických uhlovodíků (ARNT) a heterodimér AhR/ARNT se váže na dioxinové responsní elementy (DREs), také známé jako xenobiotické responsní elementy (XREs). Vazba tohoto h
Polychlorinated dibenzo-p-dioxins (PCDDs), polychlorinated dibenzofurans (PCDFs), and polychlorinated biphenyls (PCBs) constitute a group of persistent environmental chemicals, with 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin (TCDD) being the most toxic of polyhalogenated aromatic hydrocarbons. Biological and toxic effects of these compounds are mediated through the aryl hydrocarbon receptor (AhR), a ligand-activated transcription factor that is a member of the basic-helix-loop-helix-PAS (bHLH-PAS) family of transcription factors. In the cytosol, the unliganded receptor forms a complex with two heat-shock-protein 90 molecules and at least one immunophilin homologous protein. Binding of the ligand results in nuclear translocation of the AhR and disruption of the complex. After heterodimerization with aryl hydrocarbon receptor nuclear translocator (ARNT), the AhR/ARNT heterodimer binds to dioxin responsive elements (DREs), also known as xenobiotic responsive elements (XREs). Binding of the AhR/A
Vedoucí práce: Miroslav Machala
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: genová exprese; polychlorované dibenzodioxiny; proliferace buněk; receptory aromatických uhlovodíků; cell proliferation; gene expression; Polychlorinated Dibenzodioxins; Receptors, Aryl Hydrocarbon; disertace; dissertations