Regulation of gene expression and cell proliferation by AhR ligands in liver cell lines - Brenerová, Petra, 1984- (2016)
Polychlorované dibenzo-p-dioxiny (PCDD) včetně 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxinu (TCDD), polychlorované dibenzofurany (PCDF) a polychlorované bifenyly (PCB) představují skupinu persistentních sloučenin v životním prostředí a jsou to nejvíce toxické polyaromatické uhlovodíky. Biologické a toxické efekty těchto sloučenin jsou zprostředkovány přes receptor pro aromatické uhlovodíky (AhR), což je ligandem aktivovaný transkripční faktor a člen rodiny basic-helix-loop-helix-PAS (bHLH-PAS) transkripčních faktorů. V cytosolu se AhR nachází volně bez ligandu v komplexu se dvěma molekulami heat-shock proteinu 90 a s alespoň jedním homologním proteinem imunofilinem. Po vazbě ligandu na AhR dochází k jeho translokaci do jádra a rozdělení cytosolového komplexu. Následně dochází k heterodimerizaci s translokátorem pro receptor aromatických uhlovodíků (ARNT) a heterodimér AhR/ARNT se váže na dioxinové responsní elementy (DREs), také známé jako xenobiotické responsní elementy (XREs). Vazba tohoto h