Politická anekdota v Českej a Slovenskej republike pod vplyvom spoločenských zmien po roku 1945 - Šipöczová, Eva (2016)
Dizertačná práca je venovaná problematike politickej anekdoty na území Českej a Slovenskej republiky v období druhej polovice 20. storočia a v súčasnosti. Pri jej vypracovávaní som vychádzala z tézy, že rozdielne politické zriadenie vytvára rozdielne podmienky pre spôsob reflektovania spoločenského diania v naratívnej kultúre. Politická anekdota, ako špecifický žánrový a tematický predstaviteľ súčasnej prozaickej slovesnosti, poskytla možnosť identifikovať jej stabilné a premenlivé prvky, dobovú podmienenosť, jej miesto, význam a život v každodennej komunikácii. Teoretické východiská práce kombinujú folkloristický prístup k problematike a teóriu komiky, ktorá je postavená na multidisciplinárnom chápaní javu. Samotný princíp zosmiešňovania moci bol daný do širších kultúrnych a historických kontextov. Výskum mal kvalitatívny charakter. Pozostával z materiálového zberu a zúčastneného pozorovania, využité boli hlavne metódy pološtruktutovaného rozhovoru, oral history, focus group a spracov