Velehrad - archeologické prameny k bývalému cisterciáckému klášteru - Schenk, Zdeněk, 1980-; Měřínský, Zdeněk, 1948-2016; Masarykova univerzita. Ústav archeologie a muzeologie (2016)
Dizertační práce shrnuje poznatky z archeologických pramenů k bývalému cisterciáckému klášteru na Velehradě. Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě společně s přilehlým areálem bývalého cisterciáckého kláštera se nachází 7 kilometrů severozápadně od Uherského Hradiště. Areál leží na levém břehu potoka Salašky. Cisterciácký klášter na Velehradě byl založen v roce 1202 po vzájemné dohodě mezi biskupem Robertem, moravským markrabětem Vladislavem Jindřichem a králem Přemyslem Otakarem I. První cisterciáci přišli do údolí říčky Salašky v roce 1205 z kláštera v Plasích pod vedením opata Thicelina. V roce 1228 došlo ke slavnostnímu vysvěcení klášterního kostela P. Marie za přímé účasti českého krále Přemysla Otakara I. K samotné výstavbě jednotlivých klášterních staveb dochází v průběhu 1. pol. 13. století. Dne 27. září 1784 byl cisterciácký klášter zrušen nařízením rakouského císaře Josefa II. První etapa archeologických průzkumných prací proběhla za Jana Nevěř
The disertation thesis summarizes knowledges about archeological sources of former Cistercian monastery Velehrad. Basilica of the Assumption of the Virgin Mary and st. Cyril and Methodius in Velehrad together with the adjacent area of the former Cistercian Monastery can be found 7 kilometers north-west from Uherske Hradiště. The area lies on the left bank of the stream Salaška. The Cistercian monastery in Velehrad was founded in 1202 after a mutual agreement between Robert, the archbishop of Olomouc and Moravian Margrave Vladislav Jindřich and the king Přemysl Otakar I. The first Cistercians arrived to the valley of Salaška in 1205 from the monastery in Plasy led by their abbot Thicelin. In 1228 the monastic church of Virgin Mary was consacrated and the event was attended by the king Přemysl Otakar I. The construction of monastery buildings began in the first half of 13th century. On 27 September, 1784 the Cistercian convent was abolished by an order of the Austrian Emperor Joseph II.
Vedoucí práce: Zdeněk Měřínský
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2016
Keywords: Velehradský klášter; archeologické výzkumy -- Česko; cisterciácké kláštery -- Česko; Velehrad (Česko); Velehrad (Czechia); disertace; dissertations