Členství ve spolku - Hrabánek, Dušan (2016)
Rigorózní práce se - po uvedení do právní úpravy spolkového práva - zabývá soukromoprávními aspekty členství ve spolku podle občanského zákoníku č. 89/2012 Sb. Analyzuje, jak členství vzniká a zaniká (se zvláštním důrazem na podmínky vyloučení člena a proces s tím spojený), jakož i práva a povinnosti člena, včetně problematiky spolkových sankcí. Práce poukazuje také na zvláštnosti členství v pobočném spolku. Zvláštní pozornost je věnována soudní ochraně člena před neoprávněnými zásahy do jeho členských práv.