Molecular complexity of p63 in cancer - Orzol, Paulina (2016)
p63 je členem proteinové rodiny p53, která je tvořena proteiny p53, p63 a p73. p63 je exprimován v podobě minimálně šesti izoforem, které mohou fungovat jako nádorové supresory nebo onkogeny. V důsledku využití dvou alternativních promotorů vzniká nezkrácená izoforma (TAp63) a izoforma se zkrácenou transaktivační doménou na N-konci (ΔNp63). p63 je nezbytný pro vývoj a diferenciaci vrstevnatého dlaždicového epitelu. U karcinomu prsu není obvykle p63 exprimován, výjimkou je skupina triple-negativních karcinomů (TNBC), které jsou ve srovnání s jinými typy karcinomů prsu spojeny s horší prognózou. Cílem dizertační práce je charakterizace úlohy p63 u TNBC. Buněčná linie HCC1806 odvozená od triple negativního karcinomu prsu byla vybrána jako modelová linie, protože se vyznačuje vysokou hladinou izoformy ΔNp63α. Pro studium úlohy p63 u TNBC byla pomocí technologie CRISPR-Cas připravena linie s delecí p63 (HCC1806-CRp63). Paralelně byla využívána linie MDA-MB-468 s inducibilní expresí ΔNp63. Z